Dana 4. listopada 2017. Godine u dvorani gradskog kazališta „Zorin dom“ u Karlovcu, Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a i OB Karlovac organizirali su II. Simpozij „Da se ne zaborave devedesete-Karlovac 2017.“. Na simpoziju su se okupile medicinske sestre i tehničari s područja čitave Hrvatske pa tako i iz Sisačko-moslavačke županije.

Skupu su se obratili mnogi ugledni gosti iz javnog, vojnog i političkog života te zdravstvene struke – između ostalih ministar zdravstva Milan Kujundžić, Ante Nazor-ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra domovinskog rata, župan Karlovačke županije Damir Jelić, ravnatelj OB Karlovac doktor Ervin Jančić, predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara domovinskog rata Ljerka Pavković te mnogi drugi koji su istaknuli ogromnu ulogu medicinske struke u domovinskom ratu. U radnom dijelu simpozija uslijedio je niz izlaganja zdravstvenih djelatnika s područja Karlovačke županije o organizaciji i radu zdravstvenih ustanova i djelatnika u ratnim uvjetima.

Kao što je i navedeno, naziv simpozija je „Da se ne zaborave devedesete“. Neke nove generacije nam govore da je to prošlost koju treba zaboraviti. „Kako da se zaborave svi heroji koji su dali svoje živote, koji su dali svoje zdravlje, uplakane majke, očeve, djeca koja su ostala bez roditelja?“, ističe jedna kolegica i dalje navodi svoje osjećaje i iskustva: „Ja sam tijekom rata imala osjećaj da se sav život odvija u bolnici. Tu sam bila stalno. Tu su dolazili ranjeni, njihovi prijatelji i suborci. Tu smo bili mi, prijatelji, nikada bliži i nikada složniji.“

Nakon izlaganja, u OB Karlovac otkrivena je spomen ploča medicinskim sestrama i tehničarima domovinskog rata, a sudionici simpozija obišli su Vojni kompleks na Turnju, položili vijenac i zapalili svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima.

Izvještaj pripremila: Slavica Marijašević, bacc. med. sestra