Odjel za pedijatriju

Voditelj Odjela : Mateja Zlomislić, dr.med.,specijalist pedijatrije, V.D.

Glavna sestra Odjela: Ivana Savinc, dipl.med.techn.

Odjel za pedijatriju  smješten je  u prizemlju zgrade ginekologije.

Telefon:  044/553 – 294 ili  044/553 – 290

E mail: pedijatrija@obs.hr

Informacije o stanju pacijenata  moguće je dobiti svaki dan od 10 – 12 h, na gore navedene telefonske brojeve.

Liječnici na odjelu:

Ivana Lerotić Marić, dr.med., specijalist pedijatrije, subspecijalist pedijatrijske kardiologije

Ines Zukan, dr.med., specijalist  pedijatrije, subspecijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije

Aleksandra Vaskova, dr.med., specijalist pedijatrije

Andrea Paller, dr.med., specijalist pedijatrije

Andrea Lidmila Obralić, dr.med., specijalizant pedijatrije

Martina Rastovac, dr.med., specijalizant pedijatrije

Marko Balenović, dr.med., specijalizant pedijatrije

Lorena Milić, dr.med., specijalizant pedijatrije

O ODJELU

Broj upisanih pacijenata na odjelu je oko 1100 godišnje, prosječni dani ležanja 7-8, broj novorođene djece u 2004. godini je 1030, uz perinatalnu smrtnost 7 promila. Unatrag 8 godina dječji odjel ima i dnevnu bolnicu sa oko 400 boravaka godišnje. Od 4. mjeseca 2005. godine Bolnica je postala “BOLNICA PRIJATELJ DJECE”, a rodilište je “prijatelj djece” od 1998.godine. Unatrag 4 godine imamo dvije sobe za majke uz dojenče. Naša budućnost je u razvoju poliklinike sa subspecijalizacijama i razvojem dijagnostike.

Od ožujka 2006. godine novorođenački odsjek nalazi se u sklopu Odjela za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i djece. Prije toga novorođenački odsjek bio je u sklopu Odjela ginekologije i porodništva. 1998. god. u rodilište je uveden “rooming in”, što znači da su djeca 24 sata kod majki i uveden je progam “10 uspješnih koraka prema dojenju”. Na odsjeku imamo 6 inkubatora (od njih jedan je transportni inkubator za potrbe transporta nedonoščadi i ugrožene novorođenčadi na radiološke i druge pretrage, te za transport u jedinice intenzivnog liječenja u zagrebačke klinike).

Kod otpusta iz rodilišta svakom djetetu se radi screening na fenilketonuriju i hipotireozu, krv se šalje u Laboratorij za metboličke bolesti KBC-a Rebro. U slučaju da pretragu treba ponoviti, o tome dobivamo pismenu obavijest sa KBC-a i mi tada pozivamo roditelje da dođu ponoviti pretragu. U rodilištu se također svakom novorođenčetu provjerava sluh metodom otoakustične emisije. U slučaju da pretragu treba ponoviti, djeca dolaze kod nas na kontrolni pregled za tjedan dana, te tada ako je potrebno upućujemo djecu na dodatne pretrage u Audiološki centar na Šalatu.