Gastroenterološka poliklinika se nalazi na 2. katu centralnog paviljona a sastoji se od Gastroenterološke ambulante, Endoskopske ambulante i Dnevne bolnice. Narudžbe se vrše preko centralnog naručivanja – 044 553 344 i 044 553 345.

Kolonoskopija je endoskopska pretraga debelog crijeva. Na pretragu je potrebno doći uz prethodnu pripremu.

a) Priprema za bolesnike koji nemaju redovitio pražnjenje

Čišćenje crijeva se odvija DAN PRIJE dogovorenog termina za pregled počevši s tekućom dijetom koja se sastoji od vode, čajeva i bistre juhe bez ikakvih primjesa.

Potrebno je kupiti tri sirupa X-PREP-a i dva čepića DULCOLAX u ljekarni.

Prvi čepić treba staviti u debelo crijevo ujutro u 8 sati.
Prvi sirup treba popiti do 9 sati. Nakon njega popiti najmanje 3 litre tekućine u roku 45 minuta. Nakon 2-3 sata očekujemo nekoliko tekućih stolica.
Drugi sirup treba popiti do 11 sati te nakon njega popiti 2 litre tekućine u roku od 30 minuta.
Treći sirup treba popiti do 15 sati, te nakon njega popiti 2 litre tekućine u roku od 30 minuta.

Tijekom pripreme trebate se kretati po stanu i piti dosta juhe između čajeva i vode kako biste potaknuli crijeva da bolje i ”brže” rade.

Drugi čepić trebate staviti do 20 sati.

Na dan pregleda i dalje ste na tekućoj dijeti. Dva sata prije pregleda možete nešto lagano pojesti.

Pacijenti koji nemaju redovitu stolicu moraju piti više tekućine (5-6 litara dnevno) nekoliko dana prije same pripreme za kolonoskopiju, u prehranu uvesti više žitarica, povrća, pa čak uzeti neko sredstvo za otvaranje koje ste i inače koristili (Planinski čaj, čepići …) kod problema sa zatvorom.

Važno je da što bolje i korektnije obavite pripremu za kolonoskopiju jer jedino čisto crijevo može biti sigurno pregledano – polipi debelog crijeva, rani karcinom, upalne promjene – mogu biti skrivene ispod stolice koja nije očišćena iz crijeva, te ih je moguće previdjeti tijekom pregleda.

Neke od promjena debelog crijeva mogu se tijekom pregleda odstraniti. Da bismo to mogli učiniti morate imati pokazatelje zgrušavanja (PV, APTV, fibrinogen), trombocite, ali i CKS i L.

b) Priprema za bolesnike koji imaju redovito pražnjenje

Dva dana prije pregleda jesti laganiju hranu (tekuću, kašastu – juhe, čaj, kompot …).
Dan prije pregleda u 14 sati popiti bočicu X-PREP sirupa. Odmah iza toga popiti što više vode u što kraćem vremenu, barem 3 litre. NIŠTA VIŠE NE JESTI!

U 20 sati popiti još jedan sirup X-PREP i opet što više vode. U toku dana popiti najmanje 6-7 litara vode koje će omogućiti potpuno čišćenje crijeva, a u što ćete se i sami uvjeriti po bezbojnoj tekućini pri pražnjenju.

Molimo vas da se strogo pridržavate uputa jer će to olakšati pretragu i vama i nama!

Tijekom pretrage je moguće učiniti biopsiju sluznice, te terapijski zahvat – polipektomija.