Međunarodni kongres održan je u Opatiji od 13.- 16.10.2016. u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske komore med. sestara, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske. Ove godine sudjelovalo je više od 800 liječnika i medicinskih sestara. Pedijatrijski kongres bio je bogat kvalitetnim i edukativnim predavanjima i posterima.

Predavanja su se bazirala na prikazima slučaja,posterima i istraživačkim radovima. Stručni dio predavanja posvećen je edukativnim i dinamičnim predavanjima te kako poboljšati i unaprijediti zdr. njegu djece i sam odnos sestara, malih pacijenata i njihove obitelji. Od velike nam je važnosti učiniti boravak djece na odjelu pedijatrije što ljepšim i veselijim uz boravak roditelja uz dijete. Prikazani su slučajevi vrlo teških i rijetkih sindroma kao što su: Wolframov sindrom, sindrom Phaces, Sapho sindrom, Edwardsov sindrom, Goldenharovim sindromom…

Također se govorilo o zadovoljstvu kvalitetom bolničke skrbi djece, programu “Vrtić u bolnici”, te neizostavna Akcija za osmijeh djeteta u bolnici: o dosadašnjim postignućima i novim izazovima. Uvijek neizostavne teme bile su i komunikacijske poteškoće između roditelja i  med. sestara kod teških malignih oboljenja. Iskustvo sudjelovanja ima veliki značaj za unapređenje rada na pedijatrijskom odjelu. Kako kroz predavanja tako i kroz izmjenu iskustava s kolegicama s drugih pedijatrijskih odjela i klinika, jer svi imamo zajednički interes i cilj a to je kvalitetna skrb i briga za naše male pacijente.

Izviješće pripremila : Lidija Paramin, med.sestra