Hrvatska udruga medicinskih sestara trećim posjetom Vukovaru, gradu heroja, položila je vijenac i zapalila svijeće na spomeniku koji obilježava mjesto od kuda su pacijenti i djelatnici vukovarske bolnice odvedeni na Ovčaru te im je na taj način odana počast. Povodom 25. obljetnice herojske obrane grada, Udruga je darovala spomen-ploču u zahvalu svim medicinskim sestrama i tehničarima Ratne bolnice Vukovar.

Ovu svečanost popratile su predsjednica HKMS-a Slava Šepec i predsjednica HSSMS-a Anica Prašnjak, a vođeni predsjednicom HUMS-a Tanjom Lupieri, mag.sestrinstva, koje su svojom nazočnošću te dirljivim riječima uveličale svečanost. Srdačno su nas dočekale i pružile ugodno gostoprimstvo dr. Vesna Bosanac i Agneza Aliksijević, dipl.med.tech, u prostoru županijske bolnice Vukovar. Pokazale su nam podrumski prostor te sadašnjom muzejskom postavom dijelom približile u kojim su teškim uvjetima radile. Susret s Binazijom Kolesar, glavnom sestrom Ratne bolnice Vukovar iz 1991. godine te dobitnicom međunarodnog priznanja za medicinske sestre (medalja The Florence Nightingale) izazvao je velike emocije. Susresti tako veliku osobu plemenita duha koja je nesebično pružala pomoć potrebitima poticaj je i uzor nama mladima da budemo što bolji, uspješniji, savjesniji i predaniji svom poslu.  Prilikom ovog posjeta održana je Osnivačka skupština Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata te je izabrana za predsjednicu stručnog Društva (2016.-2020.) Ljerka Pavković,dipl.med.techn.

Mi, kao najmlađi posjetitelji ovog skupa kojeg iznimno cijenimo, mišljenja smo kako ratnu povijest medicinskih sestara treba pisati i stvarati dok imamo od živućih sudionika doznati istinite priče, doživljene i proživljene strahote te rad i nesebično pružanje pomoći u gotovo nemogućim uvjetima najpotrebnijima, a istovremeno svoje osobne potrebe i želje staviti sastrane. To su vrline i kvalitete medicinske sestre koja mora biti svjesna da nikad ne zna u kojem će trenutku bilo koja od nas možda biti u  takvoj situaciji. Kako je i naša bolnica pozvana da se uključi u ovo vrlo prestižno i časno društvo nadam se da će nas predstavljati medicinska sestra kojoj će biti na veliku čast stvarati s kolegicama Hrvatske, povijest medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata. Neka pronađe snagu, volju, potrebu, želju za istraživanjem i pronalaženjem osoba u našoj županiji koje su dale sebe za najpotrebnije u najtežem periodu svog života. Plemenite osobe treba tražiti, one se ne hvale, one su samozatajne. One se daju bez očekivanja za hvalospjevima. One su tu među nama. Na nama je da ih pronađemo, otkrijemo i držimo nezaboravljenima.

Izvještaj pripremila:
Snježana Galić-Lukšić, bacc.med.techn