„Borba s predrasudama ili izazov vrijedan borbe“

Kvaliteta zdravstvene skrbi djelatnicima OB „Dr.Ivo Pedišić“ Sisak neizostavan je segment svakodnevnog rada. Prateći razvoj struke, radeći na samousavršavanju i ove godine pred sebe smo stavili izazov. Izazov vrijedan borbe.  Kao što smo to učinili i prošle godine, i ove godine obilježili smo  međunarodni dan osoba s izvedenom stomom u vidu jednodnevnog simpozija. Inicijativa je krenula od medicinskih sestara sa odjela opće i abdominalne kirurgije OB dr. Ivo Pedišić Sisak uz nesebičnu potporu liječnika, fizioterapeuta i  psihologa naše ustanove. Simpozij je organiziran od strane podružnice HUMS-a SISAK, OB dr.Ivo Pedišić Sisak, HLZ – podružnice Sisak.

Ono što nas čini jedinstvenima je upravo činjenica da smo prepoznali važnost edukacije, važnost razvijanja multidisciplinarnog tima i  poticanja međusobne suradnje već drugu godinu za redom. Upravo to je korak naprijed u poboljšanju kvalitete pružene usluge i smanjenju predrasuda javnosti o samom pojmu ostomije.

Ovogodišnja tema našeg simpozija bila  je: „Život sa stomom- borba s predrasudama ili izazov vrijedan borbe?“.
Vjerujemo da je to pitanje s kojim se svaki potencijalni ili trenutni nosioc stome susreće. To je pitanje koje zahtjeva odgovor.
Na simpozij se odazvalo 140 sudionika koji su svojom podrškom pokazali kako se stvari samo zajedničkom suradnjom mogu mijenjati na bolje. S ciljem informiranja javnosti o problemima nosioca stome simpozij je popratila i županija Sisačko –moslavačka, Mreža tv te lokalna radio postaja. Cilj ovog simpozija  je informirati javnost i srušiti  predrasude s kojima se osobe s izvedenom stomom svakodnevno suočavaju. Cilj je naglasiti kako je enterostomalna terapija nešto što je u  Republici Hrvatskoj neophodno i nešto na čemu se mora raditi. Setom predavanja kroz  koje  smo  obuhvatili  sve  zdravstvene  profesionalce  nastojali  smo  prikazati  multidisciplinarni tim stručnjaka koji je potreban  kako bi se osobama s izvedenom stomom pružila  kvaliteta  života koju oni  uistinu  i  zaslužuju.  O važnosti  implementiranja  enterostomalne  terapije  u  sastavni  dio  naše zdravstvene skrbi imali smo priliku čuti od gosta predavača , kolegice Ivanke Benčić , bacc.med.tech, ET čije je predavanje svakako približilo i stavilo naglasak na ET.
Podršku održavanja ovog simpozija pružila je i predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri, pokazujući kako je Hrvatska udruga medicinskih sestara uistinu udruga koja stoji iza svojih članova i promovira sestrinstvo kao profesiju.Odaziv kolega i kolegica iz različitih ustanova  van naše županije dobar je primjer kako trebamo težiti unaprjeđenju naše struke i prihvatiti izazove koje ona pred nas stavlja.

Predavanja naših internista, naših kirurga činila su prvu sesiju ovog simpozija. Predavanja su obuhvatila sve učestalije kolorektalne karcinome, metode njihovog liječenja kao i komplikacije ostomije.Naglasak je stavljen na važnost pravovremene detekcije problema. Uslijedile su teme iz sestrinske domene rada kao ravnopravnih članova tima. Medicinske sestre pokazale su kako ciljano usmjerene intervencije značajno utječu na kvalitetu života te kako primjenom noviteta stvari možemo mijenjati na bolje. Zadnjom sesijom zaokružili smo tim stručnjaka koji sudjeluju u zbrinjavanju nosioca stome.OB dr.Ivo Pedišić uistinu se može pohvaliti ranom preperativnom i postoperativnom rehabilitacijom o čemu su nam više rekle Tea Dolenc, bacc.physioth i Jasmina Kurjak dipl.physiot. Da je za potpuni pristup pacijentu potrebno još malo više, predavanje o psihosocijalnoj prilagodbi na samu stomu prezentirala je Dragica Treursić Uljanić dipl.psiholog. Važna karika u kontinuitetu održavanja zdravstvene skrbi svakako su naše patronažne sestre i kolegice iz kućne njege koje  su svojom problematikom približile praksu svakodnevnog rada i ostavile mogućnost njegovog poboljšanja- kolegice Angela Vukadin i Sanja Jelenić. Završetak simpozija predstavljanja je aktivan radionica u tri grupe nakon čega je uslijedilo druženje i razgovor. S ponosom možemo reči da je iza nas uspješno odrađen simpozij sa jasno poslanom porukom –  da je život sa stomom izazov vrijedan borbe.

IZVJEŠTAJ PRIPREMILA: Tanja Miodrag bacc.med.techn