Danas smo se okupili na Odjelu za radiologiju da bi zajedno proslavili Međunarodni dan radiologije, 8. studeni, dan kada je njemački fizičar Wilhelm Conrad Röndgen objavio otkriće X-zraka 1895. godine, koje su kasnije nazvane njemu u čast rendgenske zrake i brzo našle široku uporabu u medicini.

Okupili smo se i da bi se pohvalili velikim brojem pretraga koje odrađujemo, iako nas je malo – klasična radiografija, mamografija, denzitometrija, UZV, CT, MR, punkcije i biopsije. Svakodnevno sudjelujemo u Nacionalnom programu prevencije raka dojke te u sistematskim pregledima branitelja. Posebnu brigu vodimo o oboljelima od malignih bolesti kojima preko nekoliko žurnih lista osiguravamo termine za UZV i CT u roku 10-15 dana, a na snimanje klasičnom radiografijom i mamografiju onkološki se bolesnici primaju isti dan.

Povodom Međunarodnog dana radiologije naručili smo 50 UZV pregleda više, koje ćemo odraditi tijekom dana.

Najavili smo uvođenje novih pretraga na Odjelu: CEUS – kontrastni ultrazvuk, nisko dozni CT protokol za bolesnike oboljele od multiplog mijeloma, protokol za MR zdjelice bolesnika oboljelih od karcinoma rektuma.

Proslavi su osim djelatnika Odjela za radiologiju nazočili predstavnici Sisačko-moslavačke županije, ravnatelj i predstavnici HZZO-a, ravnatelj naše bolnice i predstavnici Uprave, voditelji Odjela i Službi i glavne sestre Odjela. Sve su popratili predstavnici medija.

Sretan Vam Međunarodni dan radiologije!