50 GODINA DJEČJE KIRURGIJE U SISKU

U Sisku je od 18. do 19. svibnja 2018. godine,  održan Simpozij Hrvatskog društva dječjih kirurga i Društva dječjih kirurških djelatnosti HUMS-a na kojem su sudjelovali liječnici i medicinske sestre iz gotovo cijele Hrvatske. Povod organiziranja i održavanja simpozija bila je 50. obljetnica Odjela dječje kirurgije u Sisku.

U petak 18. svibnja za sudionike skupa organizirano je turističko razgledavanje grada Siska te vožnja brodom  Kupom i Savom do Starog  grada, gdje je u  atriju srednjovjekovne utvrde u 20 sati svečano otvoren simpozij. Nakon pozdravnih govora uzvanika, prigodno predavanje o povijesti dječje kirurgije u Sisku održao je doktor Miroslav Petračić, a svečani dio završen je fantastičnim nastupom najpoznatijeg sisačkog pijaniste Josipa Joea Maixnera. Uz odličan Kazališni bend, rođendanska proslava  potrajala je dugo u noć.

U subotu 19. svibnja u 10 sati, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, otvoren je stručni dio simpozija. Nakon uvodnih govora Predsjednika HDDK i predsjednice DDKD HUMS-a, održana su, u odvojenim dvoranama, stručna predavanja liječnika i medicinskih sestara. Stručna predavanja HDDK pokrila su sva područja dječje kirurgije, a uz domaćine predavači su bili liječnici KBC- a iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Klinike za dječje bolesti Zagreb, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, OB Zadar.

Teme simpozija DDKD bile su hitna stanja u dječjoj kirurgiji te slobodne teme.  Uz tri predavanja naših sestara i tehničara, predavanja su održale sestre iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba. Stručni radovi bili su izuzetno zanimljivi što se vidjelo po aktivnom sudjelovanju medicinskih sestara i tehničara u raspravama, izmjeni iskustava i stečenih znanja. Nakon uspješnog radnog dijela i ugodnog druženja za ručkom, simpozij je završen u kasnim poslijepodnevim satima.