Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma 11.-17. ožujka 2018. godine, u nacionalnu kampanju ranog otkrivanja glaukoma bio je aktivno uključen i Odjel za oftalmologiju i optometriju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak. Nacionalna kampanja provodi se unatrag 10 godina u 24  zdravstvena centra u Hrvatskoj, u organizaciji  Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH (pri Klinici za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice Zagreb), te uz potporu Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva.

Cilj kampanje je širenje znanja o značaju ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja glaukoma, odnosno očnog tlaka kao značajnog faktora rizika i progresije glaukoma, te prevenciji slijepoće nastale uslijed galukomske bolesti.

U sklopu lokalnih aktivnosti u očnoj poliklinici OB Sisak organizirana je, uz podršku Uprave i ravnatelja bolnice, 14. ožujka 2018. javnozdravstvena akcija “Dan otvorenih vrata”, kada su obavljena cjelodnevna  mjerenja očnog tlaka za građanstvo i zaposlenike OB Sisak (screening tonometrija i pahimetrija). Mjerenja i informiranje o glaukomskoj bolesti (usmeno i u obliku štampane brošure) su provedena kod 170 ispitanika. Akcija je promovirana plakatima Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH, te informativnim emisijama na lokalnim radio stanicama.

Ovim putem u ime Odjela za oftalmologiju i optometriju zahvaljujem Upravi bolnice, te svim kolegama i zaposlenicima bolnice koji su došli izmjeriti očni tlak, te svojim prisustvom pružili podršku ovoj akciji.

U četvrtak 15. ožujka 2018. u prostorijama Državnog arhiva u Sisku, održano je stručno predavanje za  liječnike obiteljske medicine i članove HLK SMŽ i Zbora liječnika, a  na temu kliničkog, dijagnostičkog, terapijskog, epidemiološkog i društvenog značenja glaukomske bolesti (tema: Glaukom zatvorenog kuta, predavač: Sanda Rožanković dr. med. spec. oftalmologije).

Zahvaljujemo Upravi bolnice i svima koji su podržali ovu kampanju.

Sanda Rožanković, dr. med.
Voditelj Odjela za oftalmologiju i optometriju OBS