Od 15-18.lipnja 2017.g. održan je 6. Kongres Hrvatske udruge med. sestara s međunarodnim sudjelovanjem. Na kongresu je sudjelovalo 28 stručnih društava HUMS-a koji su svojim aktivnim sudjelovanjem organizirali simpozije u okviru Kongresa. Bogatim stručnim radom društava med. sestre i tehničari su imali priliku izabrati stručne teme od osobnog interesa, obogatiti znanje, aktivno sudjelovati, razmjeniti iskustva.

Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a organiziralo je simpozij:
“Stižu nas sjećanja…91.-96.”, Svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata”.

Simpoziju su prisustvovale i medicinske sestre iz Opće bolnice” Dr.Ivo Pedišić”Sisak,i to medicinska sestra Marina Durbić, a medicinske sestre Slavica Marijašević i Gordana Jurić aktivno su sudjelovale radom-“Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu na području Banovine”. Istaknuto je da su se medicinski timovi na terenu izlagali velikim naporima i riziku, riskirajući svoj život na prvim crtama bojišta zbrinjavajući i evakuirajući ranjene.

Nakon pružene prve pomoći ranjenici su dovoženi u Opću bolnicu Sisak koja okupacijom većeg dijela Županije postaje jedina bolnica za zbrinjavanje bolesnika i ranjenika.Organizacija rada u Bolnici u Sisku je bila po ratnom ustroju, u izuzetno teškim okolnostima, neprikladnim prostorima, izložena izravnim napadima i razaranjima s bitno smanjenim brojem zaposlenika. Usprkos svih osobnih teškoća (progonstva, stradavanja najbližih), u ta ratna i nemirna vremena,sestre su redovito dolazile na posao, znalački i s puno ljubavi, nježnosti i razumijevanja pomagale ranjenicima i bolesnim sugrađanima, a da nitko nije niti primjetio koliko im je i samima teško. Želimo da se ne zaboravi sve što su medicinske sestre i tehničari prolazili kroz svoj profesionalni rad, činile u Domovinskom ratu, radile herojska i nesebična djela.

Član Izvršnog odbora DMSTDR HUMS-a
Slavica Marijašević, bacc.med.techn.