U Splitu od 24. do 28. travnja 2017. održana je 34. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola. Održavanje škole omogućeno je potporom Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, Hrvatske udruge medicinskih sestara, Kliničkog bolničkog centra Split – Klinika za dječje bolesti. Priliku za sudjelovanje iz naše ustanove dobile su Mateja Zlomislić, dr.med., spec. pedijatar, Ivana Borojević Brkanac, bacc.med.techn. i Anela Baltić, bacc.med.techn.

Nakon otvaranja seminara HPPŠ, pozdravnih riječi i predstavljanja nove pedijatrijske literature uslijedila su uvodna predavanja.

Glavne teme ovogodišnje HPPŠ bile su:
Kardiologija i reumatologija (Poteškoće hranjenja djece sa srčanim bolestima, Zbrinjavanje djeteta s kardiomiopatijom, Zbrinjavanje i trajno praćenje djece nakon transplantacije srca, Zbrinjavanje djece s supraventrikularnom tahikardijom, Edukacija roditelja i djece na antikoagulatornoj terapiji, Osobitosti zdr. njege u djece oboljele od sistemskih vaskulitisa, Kako poboljšati kvalitetu života djece s upalnim reumatskim bolestima…)
Bolesti uha i nosa u dječjoj dobi (Akutna upala srednjeg uha u dječjoj dobi, Alergijski rinitis u djece, Pravilna upotreba kapljica i sprejeva za nos, Opstruktivna apneja u spavanju u djece i metode liječenja..)
Farmakoterapija u pedijatriji (Informiranost roditelja o primjeni antipiretika i drugih metoda snižavanja tjelesne temperature, Posebnosti u liječenju encefalitisa u djece i adolescenata – zadaci med. sestre, Koliko poznajemo Paracetamol? Terapijsko djelovanje i otrovanje…)

Hrvatska proljetna pedijatrijska škola može se pohvaliti zaista vrhunskim, kvalitetnim i prije svega stručnim, izvrsno prezentiranim radovima medicinskih sestara iz gore navedenih područja pedijatrijske skrbi. Postoje zahtjevi za jedinstvenom zdravstvenom skrbi djece gdje se od medicinskih sestara traže specifična znanja i vještine koja se stječu kvalitetnom i trajnom edukacijom.

Velika zahvala svim organizatorima, stručnim društvima, sponzorima i gostima koji su omogućili da HPPŠ svojim stručnim i društvenim sadržajem ostane lijepa uspomena u srcima svih sudionika.

Izvješće pripremila: Anela Baltić, bacc.med.techn.