U Tuhelju, Hotel Well Tuhelj, od 03. –

05. listopada 2019. godine, održan je 18. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske. Skup je održan u organizaciji Hrvatskog društva operacijskih sestara, Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Tema ovogodišnjeg skupa bila je „Uzrok i posljedica infekcije u operacijskoj sali”, te je unutar zadane teme izloženo niz kvalitetnih predavanja kroz koje su operacijske sestre govorile o uzrocima i posljedicama infekcija u operacijskoj sali. Na skupu je sudjelovalo oko 150 operacijskih sestara iz svih krajeva Hrvatske. Prezentirano je dvadesetak radova te izloženo šest postera.

Iz Opće Bolnice Sisak, na Stručnom skupu sudjelovali su Marin Repustić mag.univ.admin.sanit. s temom „Upravljanje rizicima i registrom rizika u operacijskim salama” i Elvira Medved mag.med.techn., Valentina Pejaković ms, Nikolina Kralj bacc.med.techn., Amra Ceković bacc.med.techn., Sanja Gregurić ms, Blaženka Golub Turković ms s temom „Higijena ruku kao izvor infekcije u operacijskoj sali”.

Na skupu su prezentirane i sljedeće teme: „Kirurški dim – Tihi ubojica?”, „Upravljanje prevencijom i kontrolom infekcije u operacijskoj sali”, „Uzrok i posljedica infekcija u operacijskoj sali”, „Dobar ishod unatoč rizičnim faktorima za nastanak infekcije kirurškog mjesta”, „Infekcija u operacijskoj sali – Tko je odgovoran?”, „Kiruško pranje ruku i upotreba zaštitne odjeće u operacijskoj sali kao metoda sprečavanja pojave infekcije”, „Infekcije u operacijskoj sali”, „Izazovi rada medicinske sestre u prevenciji infekcija kirurškog mjesta u operacijskoj ginekološkoj sali”, „Pravilno provođenje aseptičnih postupaka pri operativnom zahvatu tumora mozga”, „Perioperacijska skrb”, „Nadzor nad mikrobiološkom čistoćom žive i nežive okoline u operacijskoj sali”, „Sterilizacija važna karika u lancu sigurnosti pacijenta od infekcije u operacijskoj sali”, „Omphalophagusi – Zadaci operacijske sestre u postupku razdvajanja sijamskih blizanaca”, „Balonska dilatacija stenoze uretera u bolesnika s transplantacijom bubrega”, „Neoplazme cerebri u dječjoj dobi”, Operativno liječenje oboljelih od karcinoma u ginekologiji uz pomoć fluorescentnog markera ICG”, „Senhance® Kirurški robotski sustav”, „Nove tehnologije u operacijskoj dvorani – Novi operacijski zahvati”, „Stres i zdravlje”, „Zaštita osobnih podataka”, „Reprocesing jednokratnih medicinskih instrumenata”.