Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu smješten je:

– na trećem katu zgrade Kirurgije (JIL) i voditelj odjela; sobe br. 351 – 360
– na četvrtom katu zgrade Kirurgije (Anestezija) Operacijski blok; soba br. 407
– Anesteziološka ambulanta i Ambulanta za liječenje boli do daljnega ne radi.

Voditelj odjela:

Radmanović Škrbić Martina, dr. med. subspec. anesteziolog, intenzivist

Glavna sestra odjela:

Dragana Aleksić, bacc. med. techn.

KONTAKT

Telefon: 044/ 553 307 ili 044/ 553 320

E mail: intenzivna@obs.hr

Jedinica intenzivnog liječenja (JIL): 044/ 553 307

Telefonske informacije i posjete: svaki dan od 15 do 16 sati (najuža obitelj).

LIJEČNICI SPECIJALISTI anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine:

Radmanović Škrbić Martina, dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije; subspecijalist intenzivist
Hatić Marijan, dr. med.,specijalist anesteziologije i reanimatologije; subspecijalist intenzivist
Strižak Milena, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Ćehić Jasmina, dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije; subspecijalist intenzivist
Tominić Toni, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Vladić Smolčić Dina, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Pilčić Gorazd, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Dervoz Jasna, dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine

SPECIJALIZANTI

Bukovec Sebastian, dr. med
Markeš Tin, dr. med
Al Dilawi Sanela, dr. med.
Lončar Mia, dr. med
Nilić Katarina, dr. med.
Franc Kornelija, dr. med.

UKRATKO O ODJELU

Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu predstavlja oslonac svim kirurškim strukama, te omogućuje izvođenje složenih operativnih zahvata kako na Kirurgiji, tako i na Ginekologiji, Ortopediji, Urologiji, ORL, Oftalmologiji, kao i zbrinjavanje hitnih politraumatiziranih bolesnika (djece i odraslih), te neurotraume (suradnja s Neurokirurgijom KBC Zagreb). Također omogućuje bezbolno vođenje poroda, te izvođenje neugodnih pretraga (kolonoskopija, gastroskopija) u anesteziji, što je značajno ugodnije i bezbolnije za bolesnika.

Tim za reanimaciju (liječnik spec. anesteziolog i tehničar anestetičar) po pozivu odlazi na sve bolničke odjele u slučaju hitnog stanja koje zahtijeva reanimacijski postupak, a po potrebi najteže životno ugrožene bolesnike prati na neophopdne dijagnostičke pretrage, odnosno na liječenje u Ustanovu višeg ranga ako definitivno zbrinjavanje i liječenje u našoj ustanovi nije moguće (npr. disekcija torakalne aorte koja zahtijeva kardiokirurško liječenje).

Najteži životno ugroženi bolesnici liječe se u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) sve dok njihovo stanje ne postane toliko stabilno da ih je moguće premjestiti na drugi bolnički odjel. U JIL-u radi liječnik spec. anesteziolog, subspecijast intenzivne medicine koji provodi mjere intenzivnog liječenja od životne važnosti za bolesnika. Anesteziolog intenzivist je u stalnom kontaktu s liječnicima drugih struka koji su bolesnika do tada liječili (kirurg, internist, neurolog, ginekolog, ortoped), a ukoliko bude potrebno konzultirat će liječnike drugih specijalnosti (infektolog, nefrolog, neurokirurg). Uspijeh liječenja ovisi i o radu medicinskih sestara i tehničara koji o bolesniku brinu zajedno s liječnikom i njeguju ga tijekom 24 sata neprekidno. Vitalne funkcije prate se i održavaju i uz pomoć sofisticiranih uređaja kojima JIL raspolaže, a liječnik anesteziolog je educiran za provođenje brojnih neinvazivnih i invazivnih postupaka koji su bolesniku potrebni ( postavljanje centralnih venskih katetera, provođenje hemodijalize u hemodinamski nestabilnih bolesnika, enteralna prehrana nakon resekcije želuca i crijeva, mehanička ventilacija u respiratorno insuficijentnih bolesnika, itd). Svi postupci bolesniku se podrobno objasne i nakon toga on daje svoj potpis kojim potvrđuje da je informiran o planiranom postupku i eventualnim rizicima. Sve informacije dobit će i najbliža obitelj, odnosno osobe koje bolesnik sam ovlasti da ih se smije obavijestiti o njegovom stanju. Pri tome se važno pridržavati vremena informacija kako se nebi remetio rad u JIL-u (svaki dan od 15 do 16h).

U Ambulanti za liječenje boli liječe se bolesnici s kroničnom boli, malignom ili nemalignom u skladu sa smjernicama Hrvatskog društva za liječenje boli koriste se medikamentozne i nemedikamentozne metode liječenja ( blokade, TENS, laser).

Anesteziološka ambulanta je mjesto gdje liječnik opće medicine upućuje bolesnika koji se priprema za elektivni operativni zahvat, sa svim nalazima preoperativne obrade, te priloženom poviješću bolesti u kojoj su navedene sve dijagnoze kroničnih bolesti od kojih se pacijent liječi, te poimence lijekovi koje uzima i u kojoj dozi ( pogotovo ako uzima antikoagulanse), a vrlo je značajan i podatak o alergijama ili prethodnim komplikacijama u anesteziji koje je bolesnik možda već imao.

Na osnovu svih nalaza i podataka o bolesniku, te kliničkog pregleda, anesteziolog će donijeti odluku može li bolesnik na operativni zahvat ili ne, te koja je vrsta anestezije za njega najpovoljnija kako bi sve proteklo u najboljem redu i uz najmanji rizik. Bolesnik dobiva sve potrebne upute, te potpisuje informirani pristanak za anesteziju.

PREOPERATIVNA OBRADA (POTREBNI NALAZI)

  • djeca (CKS, urin)
  • odrasli ( KKS, GUK, urea, kreatinin, Na, K, PV, INR, APTV, fibrinogen, urin, KG, Rh faktor, EKG, RTG pluća (kronični bolesnici za KOBP-om ili bolesti srca), ukoliko liječe bolest štitnjače nalaz hormona T3, T4, TSH)
  • svi nalazi nebi trebali biti stariji od mjesec dana, osim RTG pluća koji može biti učinjen unutar 6 mjeseci
  • kronični bolesnici koji se inače liječe kod kardiologa ili pulmologa te često imaju tegobe u vidu gušenja, dekompenzacije srca ili stenokardija, odnosno bronhospazma trebaju imati i pregled interniste. Za sve ostale bolesnike pregled interniste nije potreban, odnosno to će procijeniti i zahtijevati anesteziolog.

03.06.2024. POČINJE SA RADOM AMBULANTA ZA PREOPERATIVNI PREGLED TE AMBULANTA ZA LIJEČENJE BOLI

LOKACIJA: PRIZEMLJE ZGRADE NOVE INTERNE
RADNO VRIJEME:
PONEDJELJAK I PETAK 8 – 16 h
SRIJEDA 11 – 19 h

PREOPERATIVNA OBRADA (POTREBNI NALAZI)

• djeca (CKS, urin)
• odrasli (KKS, GUK, urea, kreatinin, Na, K, PV, INR, APTV, fibrinogen, urin, KG i Rh, EKG, RTG pluća (kronični bolesnici s KOBP-om ili bolešću srca), ukoliko liječe bolest štitnjače nalaz hormona T3, T4, TSH).
• Svi nalazi ne bi trebali biti stariji od mjesec dana, osim RTG pluća koji može biti učinjen unutar 6 mjeseci.
• kronični bolesnici koji se i inače liječe kod kardiologa ili pulmologa, te koji često imaju tegobe u vidu gušenja, dekompenzacije srca ili stenokardija, odnosno bronhospazma trebaju imati i pregled interniste. Za sve ostale bolesnike pregled interniste nije potreban, odnosno to će procijeniti i zahtjevati anesteziolog.

Radno vrijeme AMBULANTE ZA LIJEČENJE BOLI:

UTORAK I ČETVRTAK 8 – 16 h
Napomena: Pacijenti se naručuju na preglede.
VAŽNO: Molim Vas da se poštuju upute za preoperativnu obradu pacijenata za operaciju koje su navedene od strane liječnika.
Pacijenti dolaze bez obavljenih pretraga  ili nepodignutih nalaza. 
Molimo sve pacijente da nalaze MORAJU podići obvezno.
U slučaju da pacijenti imaju nepotpunu  medicinsku dokumentaciju pregled neće biti moguć.

ANESTEZIJA – UPUTE ZA BOLESNIKE

Anestezija je u današnje doba vrlo sigurna procedura koja pomoću lijekova primjenjenih intravenski, inhalacijom ili u blizini živčanih završetaka uklanja bol, što omogućuje bolesniku da izdrži operativni zahvat bez većih poteškoća i neugode. Pri tome anesteziolog cijelo vrijeme zahvata nadzire i kontrolira životne funkcije bolesnika, koristeći sofisticirane monitore i aparate. Ako se osim boli uklanja i svijest, govorimo o općoj anesteziji, pa je bolesnik tijekom zahvata potpuno nesvjestan i ne osjeća bol. Tijekom zahvata ponekad je potrebno primijeniti lijekove koji relaksiraju mišiće za disanje, pa se u dušnik postavlja tzv. Endotrahealni tubus(cjevčica ), a disanje je kontrolirano i preuzima ga anesteziološki aparat. S obzirom da to može biti rizično nakon nedavnog obroka ili pića, vrlo je važno poslušati upute koje će anesteziolog dati o neuzimanju hrane i pića prije planiranog operativnog zahvata. Također je potrebno izvaditi zubnu protezu, skinuti kontaktne leće i nakit prije dolaska u operacijsku salu.

S obzirom da lijekovi koje bolesnik uzima mogu imati neželjeno međudjelovanje s anesteticima, uputno je do dolaska u bolnicu redovito trošiti kroničnu terapiju, a po dolasku slušati i ponašati se u skladu s uputama koje dobiju od anesteziologa, te ništa ne uzimati na svoju ruku.

Po završetku operativnog zahvata, prestaje djelovanje lijekova primijenjenih tijekom anestezije, bolesnik počinje samostalno disati, uklanja se endotrahealni tubus i potpuno budan, iz operacijske sale dolazi u sobu za buđenje (recovery room), gdje će još neko vrijeme biti nadziran,te će mu se uvesti i trajna analgezija kako bi rani postoperativni tijek bio bez komplikacija. Ukoliko to stanje bolesnika zahtijeva ili je operativni zahvat opsežniji, biti će potrebno perioperativni period provesti u JIL-u, što može potrajati i nekoliko dana. Po stabilizaciji stanja, u dogovoru s operaterom bolesnik će se potom uputiti na odjel.

Ukoliko se anastetik injicira u blizini živčanih završetaka i na taj način uklanjamo bol samo u dijelu tijela koji se operira, govorimo o regionalnoj anesteziji. Pri tome je bolesnik budan i svjestan svoje okoline, ali ga ništa ne boli. Regionalna anestezija je manje rizična od opće i preporuča se kadgod njeno izvođenje dolazi u obzir. Pri tom razlikujemo centralne (spinalna, epiduralna anestezija) i periferne blokove. U našoj bolnici se tehnike regionalne anestezije rado i često koriste, već dugi niz godina, apogotovo je vrijedno spomenuti da smo npr. 2014. godine imali 87% carskih rezova u spinalnoj anesteziji što je na razini najboljih svjetskih klinika i nešto s čim se ne može pohvaliti puno Odjela za anesteziju u Hrvatskoj.

Epiduralna anestezija najčešće se koristi za obezboljavanje poroda, što činimo u dogovoru s ginekologom kad god je indicirano i kad je anesteziolog u mogućnosti.

EDUKACIJA, NOVE TEHNIKE, USPJESI NAŠIH LIJEČNIKA

Unazad nekoliko godina izvodimo periferne blokove pod kontrolom ultrazvuka za anesteziju ili postoperativnu analgeziju. Provodimo i druge moderne anesteziološke tehnike (TIVA/TCI, metabolic flow), za koje smo se dodatno educirali na klinikama u Zagrebu i Rijeci. U JIL-u zajedno s abdominalnim kirurzima uvodimo ERAS protokol u liječenju bolesnika s karcinomom kolona i rektuma.