Izvješće s 13. kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem i 12. Kongres pedijatrijskog društva HUMS-a

Od 11. do 14. listopada u Šibeniku je održan 12. kongres Pedijatrijskog društva HUMS-a zajedno s 13. kongresom Hrvatskog pedijatrijskog društva čime se nastavlja duga tradicija zajedničkog sudjelovanja liječnika i medicinskih sestara u kreiranju bolje zdravstvene skrbi o zdravlju djece. Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Pedijatrijsko društvo aktivni je član mreže pedijatrijskih društava Europe, a glavne smjernice rada Društva su: promocija zdravlja, prevencija nesreća i bolesti te sigurnost djece u bolnici, obitelji i široj društvenoj zajednici. Na Kongresu je sudjelovalo preko 150 medicinskih sestara i tehničara iz Republike Hrvatske i inozemstva, a predstavljeno je oko šezdeset stručnih radova i dvadesetak postera. Svi sažetci tiskani su u časopisu „Paediatria Croatica“. Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić na Kongresu su predstavljali Snježana Galić-Lukšić, bacc.med.techn. i Alen Sadiković, bacc.med.techn. s poster-prezentacijom naziva „Razlog dolaska djece u hitnu pedijatrijsku ambulantu“. Sudionici Kongresa uz ugodno su druženje razmjenjivali stručna znanja i iskustva te doprinijeli unapređenju sestrinstva u pedijatriji.

Izvještaj pripremio: Alen Sadiković, bacc.med.techn.