Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma 12.-18. ožujka 2017. godine, Odjel za oftalmologiju i optometriju OB Sisak bio je aktivno uključen treću godinu za redom, u nacionalnu kampanju ranog otkrivanja glaukoma. Nacionalna kampanja provodi se unatrag više godina u brojnim zdravstevnim centrima RH, a u organizaciji  Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH (KBC Sestre milosrdnice Zagreb), te uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva.

Cilj kampanje je širenje znanja i razvoj svijesnosti o značaju ranog otkrivanja i liječenja glaukoma, te prevenciji slijepoće nastale uslijed glaukomske bolesti. U sklupu lokalnih aktivnosti u očnoj poliklinici OB Sisak organiziran je, uz podršku Uprave i ravnatelja bolnice, 15. ožujka 2017. “Dan otvorenih vrata”, kada su obavljena cjelodnevna besplatna mjerenja očnog tlaka za građanstvo i zaposlenike OBS (screening tonometrije, ukupno 176 ispitanika), te informiranje o glaukomskoj bolesti (usmeno i štampanim materijalima). Mjerenju očnog tlaka nazočio je ravnatelj bolnice mr.sc. Tomislav Dujmenović, dr. med., zamjenik ravnatelja Marin Repustić, dipl.med.techn., te glavna sestra bolnice Danijela Škvorc, bacc.med. techn., te brojni zaposlenici bolnice različitih stručnih profila i razina u zdravstvenom sustavu. Ovim putem u ima Odjela za oftalmologiju i optometriju zahvaljujem ravnatelju i članovima uprave, te svim kolegama i zaposlenicima OBS na sudjelovanju u ovoj akciji i pruženoj podršci.

14. ožujka 2017. održano je stučno predavanje u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba SMŽ. 16. ožujka 2017. održana su u hotelu Panonija u Sisku stručna predavanja u suradnji sa Hrvatskom liječničkom komorom SMŽ za  liječnike obiteljske medicine i članove HLK, na temu kliničkog, dijagnostičkog, terapijskog, epidemiološkog i društvenog značenja glaukomske bolesti. Predavači su bili specijalisti oftalmolozi OB Sisak – dr. Sanda Rožanković, dr. Dunja Šmidt i dr. Morana Gromača Grgić.

Autor izvještaja:
Sanda Rožanković, dr. med.
Voditelj Odjela za oftalmologiju i optometriju