Tradicionalni Urološki simpozij koji je održan u Opatiji u organizaciji Kliničkog bolničkog centra u Rijeci sudjelovali su liječnici i medicinske sestre/tehničari iz svih gradova Hrvatske i šire. Simpozij je bio popraćen brojnim kvalitetnim predavanjima iz urološke prakse. Stručni skup medicinskih sestara/tehničara protekao je uz mnoga zanimljiva, edukativna i dinamična predavanja. Opća bolnica „dr. I. Pedišić“ Sisak sudjelovala je aktivno sa predavanjem na temu: „Sestrinske intervencije kod urostome“ koji je prezentirala Danijela Škvorc bacc.med.techn. Nakon operativnog zahvata uz standardnu postoperativnu njegu, prevenciju i pravovremeno uočavanje komplikacija posebna pažnja se posvećuje izgledu i zbrinjavanju same stome. Uz fizičku pomoć važno je posvetiti pažnju psihološkom i socijalnom aspektu bolesti. Edukacija bolesnika i njegove obitelji traje tijekom cijelog boravka u bolnici. Cilj je da bolesnik bude što samostalniji u brizi o urostomi, te da razumije važnost pravilne njege stome i okolne kože.

Održano je još nekoliko vrlo zanimljivih predavanja od kojih bi izdvojila „ZABORAVLJENI DOUBLE“J“STENT“. Kako bi se izbjegle komplikacije zaboravljenog JJ stenta nužno je da pacijenti budu informirani o postavljenoj drenaži, koliko dugo stent može biti u tijelu i unaprijed odrediti termin vađenja stenta.

„BIOPSIJA SJEMENIKA U LIJEČENJU NEPLODNIH MUŠKARACA“
Biopsija sjemenika se koristi u dijagnostici i liječenju muškaraca s dijagnozom azoospermije. U polovice bolesnika kojima je učinjena biopsija testisa se pronađe spermatozoida za IVF/ICSI postupak. To je uhodan i uspješan postupak kojim se u gotovo 20% parova rađa zdravo dijete te na taj način uvelike doprinosi ionako slobodnom natalitetu.

„OBRADA BOLESNIKA ZA PREEMPTIVNU TRANSPLATACIJU BUBREGA“
Preemptivna transplatacija bubrega je optimalna metoda liječenja u bolesnika s krajnjim stadijem bubrežne bolesti kojima je potrebno nadosmjestiti bubrežnu funkciju. Stručna, empatična, komunikativna medicinska sestra uvelike doprinosi dobroj organizaciji transplatacijskog programa. Ona u kontinuitetu prati bolesnike s kroničnom bubrežnom bolešću kroz stupnjeve zatajenja i u dogovoru s nefrologom pravovremeno ih upućuje u Ambulantu za transplataciju bubrega. Sudjelovanje na simpoziju uvelike je pridonijelo razmjeni iskustava i stjecanju novih znanja koja će svojom implementacijom u svakodnevni rad doprinijeti kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi.

Izvještaj pripremila: Danijela Škvorc, bacc.med.techn.