Međunarodni dan sestrinstva tradicionalno se obilježava 12.5 u cijelom svijetu kao sjećanje na Folrence Nightingale. To je uistinu dan kada se javnost i svi zaposleni u sektoru zdravstva trebaju prisjetiti važnosti sestrinstva kao profesije. Dan sestrinstva u Sisačko-moslavačkoj županiji organiziran je zajedničkom suradnjom Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Podružnice Hums-a Sisak, srednje medicinske škole Viktorovac,HKMS podružnice Sisak, HSSMSMT podružnice Sisak kao i primalja naše županije.

Početak obilježavanja dana sestrinstva protekao je radno u vidu akcije na gradskoj tržnici Kontroba. U ovoj akciji izražen je značaj medicinskih sestara u programima prevencije obolijevanja i zdravstvenom prosvjećivanju. Nakon provedene akcije dobivamo vrlo bitne statističke podatke o najčešćim bolestima – dijabetesu i hipertenziji, te njihovim korelacijama – povećanim vrijednostima indeksa tjelesne mase i povećanim opsegom struka. U skladu s navedenim, učenici su u suradnji sa medicinskim sestrama Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ posjetiteljima mjerili krvni tlak, vrijednosti glukoze u krvi, opseg struka, visinu, težinu, izračunali indeks tjelesne mase, te vršili procjenu nutritivnog rizika. Navedeni parametri izmjereni su kod ukupno devedeset i četiri sudionika akcije, od toga četrdesest i osam osoba muškog spola i četrdeset i šest osoba ženskog spola.

Akcija je trajala od 9 do 11 sati, u akciji su sudjelovale sestra Nataša Graho, dipl. med. techn. i Tanja Miodrag, bacc. med. techn. Učenici su tokom akcije bili u pratnji mentora Božene Franić, bacc. med. techn., Valentine Vuković, bacc. med. techn. i Jelene Lučan, bacc. med. techn. Nakon akcije učenici su uz pomoć mentorice Jelene Lučan,bacc.med.techn. izradili statističku obradu podataka. Statistika pokazuje da su povećane vrijednosti glukoze u krvi bile više prisutne kod osoba muškog spola starije životne dobi. Hipertenzija je najviše prisutna kod osoba ženskog spola starije životne dobi. Zabrinjavajući je podatak pojavnosti pretilosti kod oba spola, kao važnog rizičnog faktor kod pojave dijabetesa i hipertenzije. Pretilost se najviše zabilježila kod osoba muškog spola starije životne dobi. Povećani opseg struka također je najčešće zabilježen kod osoba muškog spola starije životne dobi. Prilikom procjene nutritivnog statusa dobili smo samo vrijednosti od nula i jedan bod, te smo prema procjenjenim podacima izradili statističku obradu podataka.Tijekom akcije sudionicima smo skrenuli pozornost na važnost redovite kontrole, pravilne prehrane, fizičke aktivnosti i redovitog uzimanja terapije.

Cilj provedene akcije bio je promocija zdravlja, sestrinstva kao profesije i unaprjeđenja kvalitete života građana grada Siska. U rafinerijskom domu Ina nastavili smo obilježavanje našeg dana setom predavanja iza kojih je uslijedila rasprava. Poruka koju je većina prisutnih dobila je da se stvari samo zajedničkom suradnjom mogu mijenjati na bolje i kao što je moto ovogodišnjeg dana sestrinstva „ Medicinska sestra snaga za promjene“ na nama da to uistinu i dokažemo. Iza predavanja uslijedio je prigodni domjenak uz druženje i razgovor za sve prisutne.

Izvještaj pripremile:
Tanja Miodrag bacc.med.tech
Andreja Stanić bacc.med tech