plus minus gleich

toggle
toggle

Prevencija nasilja nad osobama starije životne dobi razgovaralo se s učenicima Srednje škole Viktorovac u Općoj bolnici Sisak

E-mail Ispis PDF

U sastavu aktivnosti projekta "Informirana zajednica" primarna prevencija nasilja nad starijim osobama kojeg provodi Građanska inicijativa "Moj grad Sisak" s partnerima u Općoj bolnici Sisak za učenike pete godine obrazovanja za medicinske sestre i tehničare održana je edukativno-informativna razgovaraonica o prevenciji nasilja nad starijim osobama i prepoznavanju ovog problema u obitelji i društvu koju je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Učenici su upoznati s osobitostima emotivnog i socijalnog funkcioniranja starije životne dobi, stresorima (izvorima stresa) i gubicima koji najčešće prate osobe starije dobi, a zanimljiva diskusija povela se oko toga može li čovjek biti prestar za život u obitelji u suvremenim uvjetima života kada su mladi i srednovječni ljudi usmjereni na neke druge životne vrijednosti i ciljeve.

Potom je razgovarano o prijevarama i krađama u kojima su žrtve starije osobe. Slijedom toga, a s obzirom na izobrazbu ovih srednjoškolaca dr.sc. Poredoš Lavor iznijela je jedan od čestih oblika prijevare starijih osoba:
Počinitelji se osobama starije životne dobi (žrtvi) lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici (djelatnici ustanova koje pružaju medicinske usluge) koji najčešće nude besplatnu masažu, a sve kako bi samo ušli u stan. Starije osobe često osamljene, željne druženja i pažnje pristaju na navedenu ponudu za koju joj prevaranti navode da je besplatna i tako svojom dobronamjernošću postaju laka meta za pljačku. Dok jedna od lažno predstavljenih osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit.

Razgovarano je i o štetnosti raznih ugovora o uzdržavanju i ekonomskom koristoljublju na koje starije osobe često nasjednu od strane bliskih članova svoje obitelji, kao i postojanju besplatnog pravnog telefona za sve građane u zajednici 0800 200 098 kojeg vodi Projekt građanskih prava (PGP) u Sisku. Zaključak ovog susreta bio je: Poštujmo odluke, želje i prava starijih osoba i omogućimo im dostojanstvo u starijoj dobi!

Kako saznajemo za suradnju ove udruge i Opće bolnice Sisak zaslužne su glavna sestra bolnice Danijela Škvorc, uz podršku djelatnica za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite Nevenke Radišić i Gordane Jurić,  a suradnja će se nastaviti i dalje putem obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o važnosti prevencije nad osobama starije životne dobi 15. lipnja, te novih susreta u slijedećoj školskoj godini.

Navedena aktivnosti dio je projekta "Informirana zajednica primarna prevencija nasilja nad starijim osobama" kojeg provodi Građanska inicijativa "Moj grad Sisak",  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

S poštovanjem.

Danijela Škvorc, bacc.med.techn.
Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo
Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić" Sisak
tel. 044 / 553261
mob. 099 / 2183931

 

Ažurirano Petak, 18 Svibanj 2018 08:27