Izvještaj sa radionice „Nova klasifikacija urina“

Ponedjeljak, Prosinac 12 2016 Autor Administrator  
Ispis

Hrvatska udruga citotehnologa, HUCIT, organizirala je dana 05. studenog 2016. godine radionicu „Nova klasifikacija urina“. Radionica je održana u prostoru Zdravstvenog veleučilišta, Mlinarska cesta 38, u Zagrebu u trajanju od 10.00 do 15.00 sati. Radionica je namijenjena prvenstveno citotehnolozima, tehničarima i prvostupnicima zaposlenima u citološkim laboratorijima, ali i djelatnicima iz ostalih područja medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Program radionice odvijao se u dva dijela.

U prvom dijelu sljedeća zanimljiva i poučna predavanja održali su vrsni stručnjaci, liječnici specijalisti kliničke citologije:

1. Citologija urina – prof.dr.sc. Ika Kardum-Skelin, dr.med.
2. Dijagnostičko značenje nalaza Decoy stanica u urinu – Biljana Jelić Puškarić, dr.med.
3. Pariška klasifikacija – dr.sc. Nives Ljubić, dr.med.

Održana predavanja u drugom su dijelu popraćena mikroskopiranjem gdje je svaki sudionik imao mogućnost mikroskopiranja citoloških preparata sedimenta urina. Na raspolaganju su bili brojni preparati s prikazom normalnih morfoloških karakteristika stanica u sedimentu urina, atipičnih stanica, reaktivnih upalnih promjena na stanicama, prikaz Decoy stanica, eritrocita s obzirom na njihovo porijeklo te preparati s nalazom suspektnih i malignih stanica u sedimentu urina. Liječnice specijalisti kliničke citologije odgovarale su na brojna postavljena pitanja vezano uz nalaze mikroskopske analize, ali i pitanja iz rutinskog rada u citološkom laboratoriju. Ujedno je to bila prilika za razmjenu iskustava djelatnika citoloških laboratorija iz cijele Hrvatske.

Kako su krajem 2015. godine u Parizu donesene smjernice na kojima se temelji nova klasifikacija urina u citologiji, nužna je edukacija svih djelatnika kako bi se, u što kraćem vremenskom roku, uvela nova klasifikaciju urina u sve citološke laboratorije u Hrvatskoj.

Izvještaj pripremila: Silvija Canko, mag.med.lab.diag./tajnica HUCIT-a

Ažurirano Ponedjeljak, 12 Prosinac 2016 13:37