Izvješće sa 1. međunarodnog kongresa Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara

Utorak, Lipanj 14 2016 Autor Administrator  
Ispis

Dana 10. i 11. lipnja 2016. g. održan je 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara u hotelu Westin u Zagrebu. Na spomenutom kongresu sudjelovala su mnoga značajna hrvatska i europska imena iz područja nutricionizma i prehrane. Zanimljive teme i nove spoznaje iz područja nutricionizma i prehrane pružile su uvid u značaj pravilne prehrane i izbor kvalitetnih namirnica kod zdrave populacije, a osobito kod pacijenata čije stanje zahtijeva dijetalnu prehranu. Predočeno je koliko pravilna prehrana igra važnu ulogu u liječenju, te da se istom mogu odgoditi, odnosno držati pod kontrolom mnoga stanja, odnosno bolesti.

Osobito je istaknut značaj pravilne prehrane kod bolesti bubrega, šećerne bolesti uz prikaz novih smjernica za šećernu bolest i usklađivanje terapije sa dijabetičkom dijetom, te je dan naglasak na individualizirani pristup. Istaknuta je uloga i nutritivne terapije  u nasljednim metaboličkim bolestima, odnosno fenilketonuriji uz prikaz konkretnog slučaja. Prikazano je i istraživanje koliko se i da li se odgovarajućim dijetetskim mjerama može smanjiti rizik celijakije, te prehrana i rast djece s nutritivnim alergijama. Izratito je bio zanimljiv mini-simpozij: Mikrobiota u zdravlju i bolesti  i mini simpozij o debljini s predstavljenim programom prevencije pretilosti "PETICA-igrom do zdravlja", te liječenje debljine  u dnevnoj bolnici. Održan je i  panel o važnosti pravilne komunikacije i edukacije pacijenata o prehrani pod vodstvom prof.dr.sc. Veljka Đorđevića i doc.dr.sc. Marijane Braš. Zanimljiv je bio prikaz kako smanjenjem udjela šećera, masti, te obogaćivanjem čokolade različitim funkcionalnim sastojcima (probiotici, vitamini, biljni ekstrakti bogati antioksidansima) čini čokoladu tzv. funkcionalnom hranom čijim konzumiranjem bi se osigurao dostatan unos bioaktivnih sastojaka u organizmu, a ujedno i poz. zdravstveni učinak. Prof. dr.sc. Željko Krznarić uz ostalo naglasio je i važnost postojanja nutritivnog tima  (liječnik, farmaceut, dijetetičar/nutricionist, med. sestra, soc. radnik), te smjer djelovanja istog. Cijeli kongres uz obilje zanimljivih spoznaja i tema dao je uvid u neizmjernu važnost i ulogu pravilne prehrane u liječenju mnogih bolesti, te u neophodnost postojanja multidisciplinarnog tima sačinjenog od stručnjaka educiranih iz područja prehrane, medicine i ostalih srodnih područja. Zajedničkom suradnjom i radom moguće je postići značajne rezultate, te podići kvalitetu prehrane kao važnog dijela liječenja pacijenata na što višu razinu.

Izvještaj napisala: Nikolina Sopić, mag. med.techn.

 

Ažurirano Utorak, 14 Lipanj 2016 07:40