plus minus gleich

toggle
toggle

Izvješće sa stručnog skupa „Enterostomalna terapija bez granica“

E-mail Ispis PDF

Stručni skup održan je pod organizacijom Društva za digestivnu kirurgiju medicinskih sestara i tehničara digestivne kirurgije s podrškom Hrvatskog Društva digestivne kirurgije i tvrtke Coloplast pod nazivom „Enterostomalna terapija bez granica“. Skup je održan u hotelu „Trakošćan“ od 21.4-23.4.2016 godine. Stručnom skupu iz naše ustanove prisustvovale su kolegice Ivana Peterle Kesner, bacc.med.tech., Marina Durbić bacc. med. tech. te Tanja Miodrag bacc. med. tech sa službe  kirurgije. Uistinu je bila čast sudjelovati na stručnom skupu prvom ovakve vrste i biti dio budućnosti prema razvoju  enterostomije u Republici Hrvatskoj. Stručni skup otvorila je Vesna Konjevoda ispred DMSTDK zajedno s doc. dr.sc. Markom Zelićem, predsjednikom Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju pri čemu je naglasak stavljen na  važnost enterostomalnog terapeuta u liječenju i skrbi za bolesnika sa stomom.

Iza registracije uslijedila su predavanja kolegica iz nama susjedne Slovenije sa UKC Ljubljana koje su nesebično podijelile sa nama svoja iskustva i spoznaje o važnosti enterostomalnog terapeuta u sveukupnoj skrbi za pacijente. Kolegica Vanja Vilar (viš. med. ses., dipl.ekon., ET, UKC Ljubljana, Svetovalna služba zdravstvene nege) predstavila je ulogu ET u bolnici. Prikazala je savjetovalište u kojem rade tri enterostomalna terapeuta u suradnji sa ostalim medicinskim  sestrama unutar bolnice. Naglasila je važnost dobre komunikacije multidisciplinarnog tima koji sudjeluje u sveukupnoj skrbi za bolesnika, važnost pravovremenog informiranja kao i izradu protokola sa ciljem povećanja kvalitete pružene zdravstvene njege. Savjetovalište oformljeno u UKC Ljubljana također se bavi edukacijom ne samo pacijenta već i osoblja bolnice održavajući na taj način kontinuitet kvalitetne zdravstvene njege. Ono što je mene zadivilo je entuzijazam, žar  i borba naših kolegica iz Slovenije, borba da je  medicinska sestra, ET,priznata  kao ravnopravni člana multidisciplinarnog tima, što ne samo da su prepoznali ostali djelatnici njihove  bolnice već i sami pacijenti. Savjetovalište ima razvijenu sestrinsku dokumentaciju praćenja stanja bolesnika kroz njihov dolazak na kontrole u savjetovalište. Također predavanja koje smo imale prilike slušati uključile su pripremu bolesnika za operativni zahvat, kao i zdravstvenu njegu bolesnika sa stomom nakon operacije. Uloga enterostomalnog terapeuta je nezamjenjiva upravo u fazi pripreme pacijenta za operativni zahvat. Osim dobre psihičke i fizičke priprema bolesnika za operaciju vrlo je važna iscrpna anamneza koja je ključna za sve daljnje korake. Prvi razgovor sa pacijentom mora obaviti liječnik a dalje je kontinuitet praćenja pacijenata zajednički .Podatak koji smo dobili je da prvi dan iza operativnog zahvata upravo enterostomalni terapeut dolazi i ocjenjuje samu stomu zajedno s kirurgom (mjesto, izgled, edem, stanje peristomalne kože itd) te da se svi podaci dokumentiraju radi daljnjeg praćenja bolesnika. Naglasak je stavljen na jedan dobar timski rad. Predavanje vezano za komplicirane stome omogućilo nam je spoznati još veću važnost postojanja enterostomalnog terapeuta u skrbi za pacijente što se nadam da će kao takvo biti prepoznato i u našoj zemlji.

Iza seta vrlo zanimljivih i korisnih predavanja uslijedile su radionice vezane za preoperativno markiranje mjesta izvođenja stome. Ono je što je radionice učinilo posebnim je činjenica da su ih vodile kolegice koje su jedne od prvih enterostomalnih terapeuta u Republici Hrvatskoj. Kolegice Ivanka Benčić bacc. med. tech. ET, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb te  Ivanka Gašparić bacc. med. tech. ET, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb. Sama radionica je konceptirana na živim i stvarnim modelima sa različitim konturama tijela kako bi se prikazala važnost dobrog  preoperativnog markiranja stome u svrhu poboljšanja kvalitete života pacijenta s izvedenom stomom. Tatjana Divjak, trener za upravljanje životom i karijerom omogućila nam je uvid u asertivnu komunikaciju odnosno prenijela nam svoje iskustvo kao life couch kako se učinkovito  zauzeti na sebe . Predavanje je svakako korisno jer radeći kao djelatnici u zdravstvenoj skrbi svakodnevno se susrećemo s izazovima komunikacije. Poruka koju sam dobila je da se ponekad samo ispravnom komunikacijom stvari mogu promijeniti. Osim predavanja i radionica stručni skup je obilježio i okrugli stol na temu "Budućnost ET u RH"- sa gostima (predstavnici HKMS ,HUMS -a, HUCUK-a ,ET iz naše zemlje i Slovenije, MZ fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci) i naravno svim sudionicima skupa. Predstavljen je planirani studij ET odnosno planirano cjeloživotno obrazovanje. Ono što je okrugli stol učinilo specifičnim bila je mogućnost aktivnog sudjelovanja svih prisutnih ali i činjenica da su postavljana mnoga pitanja i u konačnici doneseni zaključci vezani za važnost prepoznavanja potrebe za ET u našoj zemlji. Zatvaranje skupa obilježeno je svečanom večerom na kojoj su se  razmijenile ideje, kontakti i stekla nova poznanstva. Prije samog odlaska uživali smo u  razgledavanju prekrasnog  dvorca u Trakošćanu.

Ono što mene veseli je činjenica da naša ustanova puno ulaže u kvalitetu života naših pacijenata, te  da je samo markiranje stome već prisutno na našem odjelu kirurgije. Također ponosna sam što radim u ustanovi  koja prepoznaje važnost nadogradnje i školovanja medicinskih sestra koje uistinu jesu jedan ravnopravni član multidisciplinarnog tima. Razvoj enterostomalne terapije uistinu je jedan  veliki korak u budućnost, korak koji je započet ovim stručnim skupom  i vjerujem da se zajedničkim entuzijazmom, voljom i suradnjom može ostvariti jer medicinske sestre uistinu jesu snaga za promjene.

Izvještaj pripremila
Tanja Miodrag bacc.med.tech

Ažurirano Srijeda, 27 Travanj 2016 08:58