plus minus gleich

toggle
toggle

Izvještaj sa 9. Međunarodnog kongresa HDMSARIST-a

E-mail Ispis PDF

04.-07. travnja 2016. godine u Šibeniku je održan 9. Međunarodni kongres Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije i intenzivne skrbi (HDMSARIST). Program predavanja je obuhvatio širok spektar najsuvremenijih načina liječenja i sestrinske skrbi na Odjelima anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja. Također, predstavljene su najnovije smjernice reanimacije, te postupci dokazivanja kliničke smrti, same eksplatnacije i transplantacije organa. Organizatori su osigurali vrlo dinamičan program, uključujući radne skupine s aktivnom participacijom sudionika. Veliki dio programa naglašavao je važnost prevencije i saniranja komplikacija dugotrajnog ležanja (decubitus) kao jednog od najvećih neprijatelja Jedinice intenzivnog liječenja. Opća bolnica "dr. I. Pedišić", Sisak sudjelovala je na Kongresu s dva rada:

1. "Analiza primjene lijekova tijekom operacije i anestezije u traumatoloških bolesnika" koje su održale kolegice Marija Berek, bacc.med.tech. i Gordana Gavrić, bacc.med.tech.

2. "Urometer Safeti Plus-sustav mjerenja satne diureze u JIL-u" koji su predstavili Branka Jančić, bacc.med.tech. i Želimir Đurić, bacc.med.tech.

Na kongresu su sudjelovale i kolege iz susjednih zemalja, predstavnici Društava iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, te nažalost zbog aktualnih terorističkih prijetnji nije mogao prisustovati predstavnik sestara iz Belgije. Razmjena iskustava na međunarodnoj razini ukazala nam je na najčešće probleme, te još jednom dokazala da jedino suradnja svih članova tima može dati rezultate povoljne za pacijenta.

Izvještaj pripremio: Želimir Đurić, bacc.med.tech

Ažurirano Utorak, 26 Travanj 2016 08:31