plus minus gleich

toggle
toggle

SVJETSKI TJEDAN GLAUKOMA 2019. GODINE - IZVJEŠTAJ

E-mail Ispis PDF

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma 10.-17. ožujka 2019. godine i provođenja nacionalne kampanje ranog otkrivanja glaukoma, aktivno je bio uključen i Odjel za oftalmologiju i optometriju OB "Dr. Ivo Pedišić" Sisak. Nacionalna kampanja  uspješno  se provodi unatrag 10 godina u mnogobrojnim zdravstvenim centrima u Hrvatskoj u organizaciji Ministarstva zdravlja RH i Referentnog centra za glaukom pri Klinici za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice Zagreb, te uz potporu Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva (HOOD).

Cilj kampanje je širenje svijesti i znanja o značaju ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja glaukoma, odnosno očnog tlaka kao značajnog faktora rizika u progresiji glaukoma, te prevenciji slijepoće nastale uslijed glaukomske bolesti (glaukom je inače po učestalosti drugi uzrok slijepoće u svijetu, a procjenjuje se da ima i do 50% neotkrivenih i neliječenih slučajeva). U sklopu lokalnih aktivnosti, te podršku Uprave i ravnatelja bolnice, u organizirana je 16. ožujka 2019. u očnoj poliklinici OB Sisak javnozdravstvena akcija "Dan otvorenih vrata", kada su obavljena besplatna mjerenja očnog tlaka za građanstvo i zaposlenike OB Sisak (screening tonometrija i pahimetrija). Informiranje o glaukomskoj bolesti učinjeno je usmeno i u obliku štampane brošure, a screening je proveden kod 164 ispitanika.

Akcija je promovirana plakatima Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH, te praćena u informativnim i popularnim emisijama na lokalnim radio stanicama, te člancima na lokalnim info portalima. U četvrtak 14. ožujka 2019. u prostorijama hotela Panonija, održano je stručno predavanje za  liječnike obiteljske medicine te članove HLK SMŽ i Zbora liječnika, a  na temu kliničkog, dijagnostičkog, terapijskog, epidemiološkog i društvenog značenja sekundarnih glaukoma, te odnosa originalnih i generičkih glaukomskih lijekova. Također, oftalmolozi Odjel za oftalmologiju i optometriju OB Sisak nazočili su 16. ožujka 2019. u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, 4. međunarodnom simpoziju o glaukomu "Glaucoma codes", te se educirali o aktualnostima vezanim uz glaukomsku bolest.

Ovim putem u ime Odjela za oftalmologiju i optometriju zahvaljujem Upravi bolnice, te svim kolegama i zaposlenicima bolnice koji su došli izmjeriti očni tlak i svojim prisustvom pružili podršku Odjelu i uspješnosti ove kampanje.

Sanda Rožanković, dr. med., spec. oftalmologije
Voditelj Odjela za oftalmologiju i optometriju OBS

Ažurirano Utorak, 19 Ožujak 2019 13:47